Thuisbatterij met een dynamisch energiecontract
March 6, 2025
Author:
Michel Scheidt

Thuisbatterij met een dynamisch energiecontract

Je hebt het vast wel eens gehoord: een slimme thuisbatterij werkt het meest optimaal in combinatie met een dynamisch energiecontract. Maar wat houdt zo’n contract precies in? In dit artikel leggen we het eenvoudig en helder uit.

Een thuisbatterij slaat overtollige opgewekte energie op, zodat je deze later kunt gebruiken. Nu de salderingsregeling eind 2026 verdwijnt, wordt zo’n batterij steeds interessanter. Maar hoe haal je het maximale eruit? Door slim gebruik te maken van wisselende stroomprijzen via een dynamisch energiecontract.

Wat is een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract betekent dat de prijs van elektriciteit elk uur kan veranderen. De schommelingen zijn gebaseerd op de vraag en het aanbod op de energiemarkt en volgen vaak het patroon van piek- en daluren.

Piekuren: Meestal tussen 07:00 en 23:00 uur.

Daluren: Vaak tussen 23:00 en 07:00 uur. In het weekend en soms ook tussen 10:00 en 15:00 uur overdag kunnen deze tarieven lager zijn.

Met een dynamisch contract kun je energie inkopen op momenten dat deze het goedkoopst is. Dit is waar een thuisbatterij in beeld komt: het opslaan van goedkope energie om deze later te gebruiken wanneer de prijzen stijgen.

Hoe werkt een thuisbatterij met een dynamisch energiecontract?

Wanneer je een thuisbatterij hebt en een dynamisch contract afsluit, werkt het systeem als volgt:

  • Tijdens daluren, wanneer de stroomprijzen laag zijn, slaat je batterij energie op.
  • Deze opgeslagen energie kan later worden gebruikt wanneer de prijzen stijgen, bijvoorbeeld tijdens piekuren.
  • Je batterij slaat niet alleen zonne-energie opslaan, maar haalt ook goedkope stroom van het elektriciteitsnet.

Wist je dat? Een thuisbatterij kan ook netstroom opslaan tijdens daluren en deze gebruiken in de piekuren om kosten te besparen.

Handelen met energie: de day-ahead markt

Naast slim inkopen en opslaan, kan een dynamisch contract ook mogelijkheden bieden om energie te verhandelen. Dit gebeurt op de zogenaamde day-ahead markt. Maar wat houdt dat in?

Op de day-ahead markt wordt elektriciteit een dag van tevoren ingekocht of verkocht. De prijzen worden elk uur aangepast, waardoor je vooraf kunt inspelen op gunstige tarieven.

Particulieren kunnen niet direct handelen op deze markt, maar door een energieleverancier te kiezen die op de day-ahead markt actief is, profiteer je alsnog van deze prijsschommelingen.

Handelen op de onbalansmarkt

Naast de day-ahead markt is er ook de onbalansmarkt, waar prijzen nóg dynamischer zijn en elke 15 minuten veranderen. Dit vraagt om een geavanceerde thuisbatterij die hierop kan inspelen.

Alle slimme thuisbatterijen die wij aanbieden, zijn geschikt om te handelen op zowel de day-ahead markt als de onbalansmarkt.

Wil je meer weten?

Wil je ontdekken of een thuisbatterij in combinatie met een dynamisch energiecontract iets voor jou is? Plan een gratis adviesgesprek met een van onze specialisten.